Χαμένο όνειρο οι φρεγάτες Belharra με απαίτηση Τραμπ

 Μικρές έως ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες αγοράς των γαλλικών φρεγατών BELHARA από την Ελλάδα , ύστερα από το βέτο που άσκησε ο Πρόεδρος Τραμπ στον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν για την πώληση τους.

Η ευκαιρία για την Ελλάδα να αποκτήσει τις BELHARA χάθηκε το 2018.
Αναλυτικότερα:
Η τωρινή δυσάρεστη εξέλιξη σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες όταν σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Πρόεδρος Τραμπ- αυτόκλητα- είπε στον Ε. Μακρόν ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην πώληση των BELHARA στην Ελλάδα.
Η άμεση αμερικανική αντίδραση, θέλουν οι πληροφορίες, δεν εξαντλείται μόνον στην στήριξη του «προεδρικού φίλου» Τ. Ερντογάν, ο οποίος θα βρεθεί όντως σε δύσκολη θέση επιχειρησιακώς αν η Ελλάδα προμηθευθεί τις υπερ- σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες.
Ο καθαρός λόγος της αμερικανικής άρνησης είναι ότι αν η Ελλάδα αποκτήσει τις BELHARA τότε η ολοκλήρωση της αμερικανικής πώλησης των F- 35 στην Τουρκία τίθεται εν αμφιβόλω. Και τούτο διότι το γαλλικό πολεμικό πλοίο είναι εν μέρει stealth δηλαδή αόρατο, ενω τα οπλικά συστήματα που διαθέτει NAVAL CRUISE MISSILES μπορεί να πλήξουν τα F-35 από απόσταση 60km.
Είναι άγνωστο τι έχει αποφασιστεί και τι θα ανακοινωθεί κατά την αυριανή συνάντηση Μακρόν- Μητσοτάκη στον Κορσική. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι «προκαταρκτικές ανακοινώσεις» του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζουν την προσοχή περισσότερο στην αγορά των γαλλικών αεροσκαφών RAFALE και πολύ λιγότερο εως καθόλου στις γαλλικές φρεγάτες BELHARRA.
Και όμως η Αθήνα έχει ήδη χάσει την ευκαιρία να συμφωνήσει στην αγορά των BELHARRA από το 2018, όταν ακόμα δεν είχε φουντώσει η πώληση των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι το χειμώνα του 2018, ο Ερντογάν είχε αρχίσει να απειλεί την γαλλική ΤOTAL για τις έρευνες υδρογονανθράκων που είχε αναλάβει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την άνοιξη του 2018 ο Γάλλος πρόεδρος είχε προσεγγίσει την κυβέρνηση Τσίπρα, προσφέροντας δυο γαλλικές φρεγάτες BELHARRA για να αναλάβουν ρόλο ελέγχου και επιτήρησης του Αιγαίου και της Αν Μεσογείου πέραν της προφανούς έκφρασης «κοινοτικής αλληλεγγύης» εκ μέρους της Γαλλίας προς την Ελλάδα.
Οι δύο υπερ-σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, σύμφωνα με την γαλλική πρόταση θα εκτελούσαν αποστολές ελέγχου και επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής και εναερίου χώρου της Αν Μεσογείου , ( συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου), για απειλές που τυχόν θα προέρχονταν από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,κατά το πρότυπο του ΝΑΤΟ, που ενεργοποιεί τις δυνάμεις του για απειλές εκτός περιοχής του ( out of area threats).