Η Τουρκία έχει ετοιμαστει εδω και 25 χρόνια για τον επόμενο πολεμο. Έχει φτίαξει εργοστάσια που παράγουν αεροπλάνα, πλοια, πυρομαχικά. Στη Τουρκια τρέχουν αυτη τη στιγμή 655 εξοπλιστικά προγράμματα. Αλημονο μας εαν αρχισει σημερα ο πόλεμος. Θα χάσουμε θράκη, ροδο, κυπρο, καστελοριζο,χιο κ.α.χαμενες πατριδες.
Αλήθεια που θα πάτε μερα το χαμό των εδαφών μας? ειστε έτοιμοι για τη νεα σας πατριδα σαν προσφυγες?
Δεν φροντίσαμε τοσα χρόνια να κανουμε αξιολογη αμυνα και τωρα τρεχουμε να προλάβουμε.
Oρισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ, στην περίφημη αποχαιρετιστήρια ομιλία του, όπου αναφέρθηκε στον κίνδυνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, παρέλειψε την τελευταία στιγμή μια λέξη. Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Τζέφρι Πέρετ, αρχικά ήθελε να χρησιμοποιήσει τον όρο military-industrial-congressional complex, για να συμπεριλάβει τον ρόλο του Κογκρέσου.
Αντίστοιχα ο ιστορικός Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ υποστηρίζει ότι παραλείφθηκε το συνθετικό «επιστημονικό» και ο πανεπιστημιακός Χένρι Ζιρού το συνθετικό «ακαδημαϊκό». Οι περισσότεροι επικοινωνιολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι αν ζούσε σήμερα ο Αϊκ, θα έκανε λόγο για στρατιωτικό-βιομηχανικό-μιντιακό σύμπλεγμα.
Ο όρος, που πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την οργάνωση Fairness and Accuracy in Reporting, περιγράφει τις αδιαφανείς σχέσεις που έχουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης με την πολεμική βιομηχανία. Στόχος της ανίερης αυτής συμμαχίας είναι να παρουσιάζεται η ακρίβεια και αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων και να αποσιωπούνται πληροφορίες και εικόνες από τις απώλειες αμάχων.
Τις περισσότερες φορές ο στόχος επιτυγχάνεται από αναλυτές αμυντικών θεμάτων, οι οποίοι είτε προέρχονται από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, είτε είναι απλώς υπάλληλοι κάποιας εταιρείας κατασκευής όπλων.
Watergate: Το σκάνδαλο που έφερε την εισβολή στην Κύπρο
Στην κορυφή αυτής της σχέσης διαπλοκής βρισκόταν πάντα το δίκτυο NBC, το οποίο δημιουργήθηκε από την General Electric το 1926 και έκτοτε προωθεί τα προϊόντα ενός εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών όπλων του αμερικανικού Πενταγώνου. Από τον πρώτο πόλεμο του Περσικού Κόλπου, το NBC κατηγορήθηκε ότι εκθείαζε τα οπλικά συστήματα της GE, για τα οποία η εταιρεία έλαβε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο Αμυνας.
Πέρα, δηλαδή, από τους έμμισθους αναλυτές, η GE πλήρωνε στην κυριολεξία τους μισθούς των δημοσιογράφων και των παρουσιαστών των δελτίων (σχεδόν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ελληνικές τράπεζες πλήρωναν, μέσω δανείων και διαφημιστικών πακέτων, τους Ελληνες τηλεσχολιαστές που ζητούσαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).
Τα δελτία ειδήσεων μεγάλων αμερικανικών δικτύων θύμιζαν διαφημιστικά μηνύματα και στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όταν στρατιές αναλυτών παρουσίαζαν οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ όπως τα ελικόπτερα Apache της Boeing, τα «αόρατα» μαχητικά F-117 της Lockheed κ.ά.
Για αρκετά χρόνια ο άνθρωπος-πρότυπο του στρατιωτικού-βιομηχανικού-μιντιακού συμπλέγματος ήταν ο πρώην στρατηγός Μπάρι ΜακΚάφρεϊ. Εκτός από αναλυτής στο NBC και το MSNBC, έχει τη δική του εταιρεία δημόσιων σχέσεων, ενώ παράλληλα εργαζόταν για λογαριασμό της βιομηχανίας Defense Solution, η οποία προμηθεύει τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο ΜακΚάφρεϊ έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, αφού, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Σίμουρ Χερς, στον πρώτο πόλεμο του Περσικού Κόλπου διέταξε τις δυνάμεις του να επιτεθούν και να αποδεκατίσουν μεραρχίες του ιρακινού στρατού που είχαν ήδη παραδοθεί. Αυτό δεν τον εμπόδισε, βέβαια, να γίνει ένας από τους σημαντικότερους τηλε-πλασιέ όπλων στον κόσμο.
Πολύ πιο πρόσφατα το αμερικανικό ίδρυμα Public Accountability Initiative αποκάλυψε ότι τουλάχιστον δέκα αναλυτές αμυντικών θεμάτων που εμφανίζονταν σε κεντρικά δελτία ειδήσεων, προωθώντας τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, είτε πληρώνονταν είτε διέθεταν μετοχές σε εταιρείες που θα προμήθευαν τα όπλα τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στις επιθέσεις. Μεταξύ των αναλυτών ξεχώριζε το όνομα του Στέφεν Χάντλεϊ, πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.
Ο Χάντλεϊ εμφανίστηκε μεταξύ άλλων στο CNN, το Fox News, το Bloomberg και το MSNBC, καλώντας τον Τραμπ να βομβαρδίσει τη Συρία με πρόσχημα τη «χρήση χημικών όπλων» από το καθεστώς Ασαντ. Τα δίκτυα «ξέχασαν» να σημειώσουν ότι ο Χάντλεϊ είναι διευθυντικό στέλεχος της Raytheon και διαθέτει 11.477 μετοχές της εταιρείας, αξίας σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Αμέσως μετά τον βομβαρδισμό με πυραύλους Τόμαχοκ (που κατασκευάζει η Raytheon) η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας αυξήθηκε κατά 2,5 δισ. δολάρια.
Μέλος, όμως, του διοικητικού συμβουλίου της Raytheon, με απολαβές άνω των 300.000 ευρώ τον χρόνο, είναι και ο αναλυτής του CBS και ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζέιμς Γουίνεφελντ, ο οποίος ασκούσε δριμεία κριτική στον πρόεδρο Τραμπ γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τον βομβαρδισμό θέσεων του Ιράν μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone τον Ιούνιο του 2019.
Για να καταλάβουμε πως ακόμη και ένα σχόλιο σε ένα δελτίο ειδήσεων μπορεί να μετριέται σε δισεκατομμύρια δολάρια για τις πολεμικές βιομηχανίες, αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη τον Ιούνιο του 2018, όταν ο Τραμπ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, απομακρύνοντας τα σύννεφα πολέμου που σκίαζαν τις σχέσεις των δύο χωρών: οι μετοχές της Raytheon έπεσαν κατά 2,8%, οι μετοχές της Lockheed Martin κατά 1,3%, της Northrop Grumman κατά 1,5% και της General Dynamics κατά 1,6%.
Εναν μήνα νωρίτερα το φιλικό κλίμα που είχε επικρατήσει στη συνάντηση των προέδρων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας είχε κοστίσει στις ίδιες εταιρείες 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα μιας ημέρας.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσετε κάποιον στρατηγό εν αποστρατεία να χτυπά τα τύμπανα του πολέμου ή διαβάσετε ένα άρθρο για την ανάγκη να προμηθευτούμε μια ντουζίνα F-35 για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή, μη βγάλετε αυτομάτως από τη ναφθαλίνη τη στρατιωτική στολή και το αμπέχονο. Ισως ο συγκεκριμένος κύριος, ή το κανάλι και η εφημερίδα που τον φιλοξενεί, να έχει τους δικούς του λόγους για όσα αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας.
Πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε και πάλι μια σειρά δημοσιεύσεων αναφορικά με το σκάνδαλο της εμπλοκής Ρώσων πρακτόρων στην εκλογή του νυν αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο.
Η είδηση πράγματι προκάλεσε τεράστια ανησυχία αναφορικά με το πόσο στενές είναι οι σχέσεις του Τραμπ με τον Πούτιν, όσο και για τον κρυφό ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στις αμερικανικές εκλογές.
Ο Νταν Ράδερ, ο δημοσιογράφος, που κάλυψε ως ανταποκριτής το σκάνδαλο που οδήγησε τον Νίξον σε παραίτηση, είπε: «Σε μία κλίμακα Αρμαγεδδώνα για τη μορφή της κυβέρνησής μας, θα έβαζα στο Watergate 9. Αυτό το σκάνδαλο με τη Ρωσία είναι σήμερα κάπου γύρω στο 5 ή 6, κατά τη γνώμη μου, αλλά κλιμακώνεται ώρα με την ώρα, όπως δείχνουν τα φαινόμενα. Έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας υπό την προεδρία του Τραμπ και πολλοί κάνουν εκείνη τη διάσημη ερώτηση του γερουσιαστή του Τενεσί, Χάουαρντ Μπέικερ, τόσα χρόνια πριν: Τι γνώριζε ο πρόεδρος και πότε το έμαθε; Όταν κοιτάζουμε πίσω στο Watergate, θυμόμαστε το τέλος της προεδρίας του Νίξον. Ήρθε σαν μια χιονοστιβάδα».
Τι ήταν το Watergate
Το σκάνδαλο Watergate ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο που συνέβηκε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1970 στις 17 Ιουνίου του 1972 και οξύνθηκε μετά την απόπειρα συγκάλυψης και συμμετοχής σε αυτές τις ενέργειες από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον και της κυβέρνησής του.
Σταδιακά ήρθε στο φως η κατάχρηση της εξουσίας από τα μέλη της κυβέρνησης του Νίξον, που επέφερε την έναρξη της καθαίρεσης του αλλά και την τελική παραίτηση του παρά το γεγονός ότι αρχικά ο Νίξον αντιστάθηκε στους ελέγχους και οδήγησε τη χώρα σε συνταγματική κρίση
Ο απόηχος ήταν τεράστιος αφού παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άτομα (με την πλειοψηφία να είναι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Νίξον) από τους οποίους 48 βρέθηκαν ένοχοι.
Τα γεγονότα
Όλα ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη πέντε ανδρών για τη διάρρηξη στην έδρα του DNC στο συγκρότημα Watergate το Σάββατο 17 Ιουλίου 1972. Τότε κανείς δεν πίστεψε ότι πίσω από αυτή τη διάρρηξη κρύβονταν οι ανήθικες μυστικές επιχειρήσεις που διέταξε ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον προκειμένουν να αμαυρώσει την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών.
Μια λάθος διάρρηξη..
Στις 17 Ιουνίου, ένας φύλακας στα γραφεία του 6ου ορόφου στο συγκρότημα Watergate, παρατήρησε πως σε μερικές από τις πόρτες τοποθετήθηκε κολλητική ταινία, για να κλείνουν μεν χωρίς, δε, να κλειδώνουν.
Τότε κάλεσε την αστυνομία, που συνέλαβε 5 άνδρες πιάστηκαν να φωτογραφίζουν και να κλέβουν έγγραφα, καθώς και να τοποθετούν κοριούς σε τηλεφωνικές γραμμές.
Ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 1973, άρχισαν να αυξάνονται τα στοιχεία εναντίον του προέδρου Νίξον και του επιτελείου του, με μαρτυρίες από πρώην μέλη του επιτελείου ενώ η έρευνα αποκάλυψε ότι ο Νίξον είχε καταγράψει πολλές συζητήσεις στο γραφείο του σε μια μαγνητοταινία καταγραφής.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι ο πρόεδρος Νίξον ήταν υποχρεωμένος να δημοσιεύσει τις μαγνητοταινίες ούτως ώστε να τις ερευνήσει η κυβέρνηση.
Σταδιακά έρχονταν στο φως τα περιεχόμενα των μαγνητοταινιών που αποκάλυπταν ότι ο Νίξον είχε επιχειρήσει να καλύψει τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα μετά τη διάρρηξη και να χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για να αποπροσανατολίσει την έρευνα.
Αποδείχτηκε, μάλιστα, ότι η διάρρηξη ήταν μέρος ενός προεκλογικού σχεδίου των Ρεπουμπλικάνων για να χτυπήσουν τους Δημοκρατικούς με επικεφαλής την επιτροπή επανεκλογής του προέδρου Νίξον και τη συμμετοχή του πρώην Γεν. Εισαγγελέα Τζον Μίτσελ και του προεδρικού Συμβούλου Τζον Ντιν. Ο Ντιν είχε ως βασικό τυο καθήκον να παρακολουθεί όλα όσα γίνονταν στο Δημοκρατικό Κόμμα με απώτερο σκοπό να τα γνωρίζει ο Νίξον και να τα προλαβαίνει.
Αναμεμειγμένος ήταν, επίσης και ο πρώην πράκτορας του FBI, Γκόρντον Λίντι,που οργάνωσε τη διάρρηξη με τη βοήθεια του πρώην πράκτορα της CIA, Χάουαρντ Χαντ