Ξεκινά τον Ιούνιο η κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου - Τι αποφάσισαν Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν

Ξεκινά σε ένα μήνα η κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί, μία μέρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν.
«Φτάσαμε σε σημείο στο οποίο σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου», δήλωσε συγκεκριμενα ο Τούρκος υπουργός.
Χθες ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του Άκκουγιου θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Ρωσία θα επενδύσει 22 δισ. $ για την κατασκευή του.
Το Ακκούγιου βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας. Σύμφωνα με τις αναφορές τουρκικών ΜΜΕ η τουρκική κυβέρνηση διάλεξε τη συγκεκριμένη τοποθεσία εξαιτίας του σχετικού λίγου πληθυσμού ζει εκεί και της μειωμένης πιθανότητας σεισμών στην περιοχή παρά το γεγονός όμως ότι το εργοστάσιο θα βρίσκεται επάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα (!), με καταστροφικό παρελθον, υποθηκεύει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
Συνολικά σχεδιάζεται η κατασκευή τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας των 1200 MW με μέγιστη ικανότητα παραγωγής ενέργειας και από τους τέσσερις αντιδραστήρες να φτάνει τα 4800 MW.
Η αρική συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού είχε υπογραφεί το 2010 μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας ενώ αυτή επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2010.
Οι μελέτες για την κατασκευή του σταθμού ξεκίνησαν ένα χρόνο αργότερα το 2011, ενώ το 2013 η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport (ASE) υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Ozdogu για την έναρξη των εργασιών.
Το εργοστάσιο πρόκειται να είναι έτοιμο την περίοδο 2023-2024.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για ακόμη ένα έργο «έμπνευσης» Ρ.Τ.Ερντογάν (αν και οι συζητήσεις για κατασκευή πυρηνικών σταθμών είχαν αρχίσει στις αρχές της δεκαετίας του ΄90) με στόχο να μετατρέψει την Τουρκία σε πυρηνική δύναμη στο θέμα της ενέργειας (αρχικά) και αργότερα ενδεχομένως και στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.
Φυσικά τα σχέδια της γειτονικής χώρας δεν σταματούν εδώ. Η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή ενός ακόμη πυρηνικού σταθμού αυτή τη φορά πολύ πιο κοντάν μας στην İğneada στο βόρειο άκρο της  ανατολικής Θράκης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία