υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, τα πτητικά έλαια που μπορούν να εξαχθούν από
αρωματικά φυτά. Η χρήση τους χρονολογείται από την αρχαιότητα, καθώς και
μεγάλη ποικιλία των θεραπευτικών και φαρμακευτικών τους χρήσεων
εξασφάλισε τη διατήρηση της δημοτικότητας τους. Περίπου 700 διαφορετικά
είδη φυτών που περιέχουν χρήσιμα αιθέρια έλαια.Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι
που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή τους, η πιο κοινή των οποίων είναι
απόσταξη. Αν και τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι πολύ ακριβά για να
αγοράσει, είναι σχετικά φθηνή η απόσταξη στο σπίτι. Αυτός ο οδηγός
παρέχει βασικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εξαγωγής του λαδιού με τη
σχετικά απλή και αποτελεσματική νερό-και-διαδικασία απόσταξης ατμού.
Παρά τις ξενόφερτες επιρροές που έχουν δεχτεί τα διατροφικά μας πρότυπα, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ελληνική κουζίνα χωρίς ελαιόλαδο. O φυσικός «χυμός» της ελιάς υπερτερεί έναντι των άλλων λιπαρών ουσιών λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που ωφελούν την καρδιά μας και μας χαρίζουν μακροζωία. Eκτός από το κλασικό ελαιόλαδο, στην αγορά μπορούμε να βρούμε και αρωματικά λάδια. Πρέπει, βέβαια, να σας πούμε ότι μπορείτε πολύ εύκολα και εσείς στο σπίτι να παρασκευάσετε τα δικά σας αρωματικά ελαιόλαδα. Tο Vita σάς αποκαλύπτει βήμα προς βήμα πώς να φτιάξετε σπιτικά αρωματικά λάδια με διάφορους συνδυασμούς μπαχαρικών και βοτάνων.
Bήμα 1ο. Πλένετε 3 κλαράκια δεντρολίβανο και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. (Mπορείτε αντί για δεντρολίβανο να χρησιμοποιήσετε 3 κουταλιές θυμάρι.)
Bήμα 2ο. Bάζετε προσεχτικά το δεντρολίβανο και 7 κόκκους πιπεριού σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.
Bήμα 3ο. Mε τη βοήθεια ενός χωνιού, ρίχνετε μέσα 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Bήμα 4ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το ανά διαστήματα.
Είναι ιδανικό για ψητό ψάρι και κρέας.
Bήμα 1ο. Πλένετε 4 φύλλα δάφνης και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
Bήμα 2ο. Bάζετε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι τη δάφνη, 1 κουταλιά γαρίφαλα, 2 ξυλάκια κανέλας και γεμίζετε το μπουκάλι με 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Bήμα 3ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 20 ημέρες.
Bήμα 4ο. Mόλις το ανοίξετε, το μεταγγίζετε σε άλλο μπουκάλι και αφαιρείτε τη δάφνη, το γαρίφαλο και την κανέλα.
Είναι ιδανικό για να μαρινάρετε κρέας ή για να το προσθέσετε σε βραστά κρέατα.
Bήμα 1ο. Πλένετε 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
Bήμα 2ο. Tον βάζετε σε ένα μπουκάλι με 2 σκελίδες σκόρδο και ρίχνετε 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Bήμα 3ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το πού και πού.
Bήμα 4ο. Aνοίγετε το μπουκάλι, σουρώνετε το ελαιόλαδο, το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο.
Είναι ιδανικό για μακαρόνια σαλάτα, ρύζι, παξιμάδια, και για ωμές ή βραστές σαλάτες.
tip
Mπορείτε φυσικά να αυτοσχεδιάσετε και να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιώντας και άλλα είδη βοτάνων και μπαχαρικών που
σας αρέσουν.
• Tόσο τα μπουκάλια όσο και τα βότανα και μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι εντελώς στεγνά.
• Mην παρασκευάζετε μεγάλες ποσότητες αρωματικών λαδιών, γιατί χάνουν γρήγορα το άρωμά τους.
• Mην τα χρησιμοποιείτε κατά το μαγείρεμα, γιατί το δυνατό τους άρωμα
θα αλλοιώσει τη γεύση του φαγητού.
1.Απόκτηση ή την κατασκευή ενός ακόμη
(η συσκευή που χρησιμοποιείται για την απόσταξη). Μπορείτε να
αγοράσετε ένα ειδικά σχεδιασμένο για την απόσταξη αιθερίων ελαίων. Αυτά
τα γενικά έξοδα ένα ζευγάρι εκατό δολάρια ή και περισσότερα, αλλά αν
σκοπεύετε να κάνεις πολλά απόσταξης και δεν είστε ιδιαίτερα μηχανικά
κλίση, αυτό είναι πιθανώς ο τρόπος να πάει. Αν θέλετε να δοκιμάσετε την
οικοδόμηση μιας ακόμη, έχετε αρκετό χώρο για δημιουργικότητα - υπάρχουν
χιλιάδες ακόμη σχέδια, και ακόμη και σήμερα, πολλοί αποστακτήρες είναι
σπιτικό. Τα βασικά συστατικά ενός ακόμη είναι:
- 1.Η πηγή θερμότητας ή φούρνου, η οποία χρησιμοποιείται για να βράσει το νερό. Άμεση φωτιά, μια φωτιά κατω απο τον αποστακτήρα είναι η παλαιότερη μέθοδος για τη θέρμανση του. Σήμερα, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο, όπως προπάνιο ή βουτάνιο, και ηλεκτρική ενέργεια. 2.Η δεξαμενή συγκράτησης που έχει το νερό και, ακριβώς πάνω από το νερό σε μια σχάρα ή ψευδοσχάρα το φυτικό υλικό προς απόσταξη. 3.Ο συμπυκνωτής, που συγκεντρώνει τα ατμό και δροσίζει αυτό, συνήθως με σωληνώσεις, μέσω ενός σωλήνα βυθισμένο σε κρύο νερό, και ... 4.Ο διαχωριστής, που χωρίζει το αιθέριο έλαιο από την υδρατμούς. Ο διαχωριστής, ή Essencier, είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της συσκευής σε οινοπνευματοποιό μπορεί να έχει. Αυτό δίνει τη δυνατότητα απόσταξης για το διαχωρισμό των αιθέριων ελαίων από το απόσταγμα σε ένα παθητικό τρόπο.
2.Συγκομιδή πρώτων υλών σας. Η
ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται σε ένα φυτό ποικίλλει κατά
τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού, γι 'αυτό είναι απαραίτητο για την
συγκομιδή, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος των
φυτών, έτσι πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα για να διαπιστώσετε πότε να
κάνετε τη συγκομιδή. Είναι επίσης κρίσιμη για τη συγκομιδή των φυτών
σωστά - ακατάλληλο χειρισμό, τη συγκομιδή σε λάθος μέρη, ακόμη και τη
συλλογή στο λάθος ώρα της ημέρας μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την
ποιότητα των αιθέριων ελαίων. Και πάλι, η έρευνα της μονάδας που θέλετε
να απόσταξη. Εάν αγοράζετε συγκομισθέν υλικό, δεν έχετε πολύ τον έλεγχο
της διαδικασίας συλλογής. Ματιά για τα φυτά που φαίνονται υγιή και
ακέραια, και ρωτήστε τον πωλητή κατά τη στιγμή της συγκομιδής. Γενικά τα
φυτά που είναι στο σύνολό τους μορφή (δεν έχει σπασμένα ή σε σκόνη)
είναι καλύτερο.
3.Αποξηράνετε το φυτικό υλικό.Η
ξήρανση μειώνει την ποσότητα του ελαίου σε κάθε φυτό, αλλά μπορεί να
αυξήσει σημαντικά απόδοση σας ανά παρτίδα γιατί θα είστε σε θέση να
βάλετε περισσότερο υλικό σε κάθε παρτίδα. Ξήρανση πρέπει να γίνει αργά
και να μην βρίσκονται σε άμεσο ηλιακό φως. Μπορείτε να επιλέξετε να μην
στεγνώσει το φυτικό υλικό σας. Εμπορικά φυτά όπως η λεβάντα και η μέντα
μπορεί να αφήνεται να στεγνώσει στον τομέα μετά τον τεμαχισμό για μια
ημέρα ή έτσι. Η ιδανική μέθοδος ξήρανσης ποικίλλει από φυτό σε φυτό,
αλλά σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να υπερθερμανθούν τα φυτά - ξήρανση
υπό σκιά ή ακόμη και σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ελαχιστοποιεί το λάδι που
χάνεται - δεν πρέπει να τα υπερξηράνετε, και δεν πρέπει να επιτρέψουμε
τα φυτά για να γίνουν υγρά και πάλι πριν από την απόσταξη. Απόσταξη το
συντομότερο δυνατό μετά την ξήρανση.
4.Προσθέστε νερό στη δεξαμενή του
αποστακτήρα σας . Χρησιμοποιούν καθαρό νερό, σε ιδανική μορφή
φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο και τα όσο μαλακό δυνατό. Εάν χρησιμοποιείτε
ένα κατασκευασμένο αποστακτήρα, ακολουθήστε την κατεύθυνση του
κατασκευαστή. Διαφορετικά, απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό νερό ώστε
να εξακολουθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η απόσταξη. Ανάλογα με το φυτό και
την ποσότητα, απόσταξη μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα εως έξι ή
περισσότερες ώρες μετά το νερό βράζει. Να είστε βέβαιος ότι η στάθμη του
νερού είναι κοντά, αλλά δεν αγγίζουν, τον ψευδοπάτο που έχει το φυτικό
υλικό. Αν αυτοί πραγματοποιούν μια hydrodistillation (αυτό είναι χρήσιμο
για τα ευαίσθητα λουλούδια ή σε σκόνη ρίζες, το φλοιό και ξύλο), θα
πρέπει να έχετε το φυτικό υλικό σας να επιπλέει στο νερό.
5.Προσθέστε τα φυτά σας και βάλτε τα
σφιχτά στον αποστακτήρα. Δεν χρειάζεται να κόψετε ή να μειώσετε
το φυτικό υλικό, γιατί με τον τρόπο αυτό θα να χάσετε μερικά από τα
έλαια. Το φυτικό υλικό θα πρέπει να εναπόκειται στην εσφαλμένη βυθού ή
σχάρα πάνω από το νερό και θα πρέπει να αγγίζετε την πλευρά του
αποστακτήρα όσο το δυνατόν λιγότερο. Το στρώμα του υλικού των φυτών
μπορεί να είναι αρκετά παχύ, αρκεί να είναι κάτω από την έξοδο ατμού.
6.Κλείστε τον αποστακτήρα και βράστε το
νερό. Περισσότερα φυτά θα απελευθερώσουν τα αιθέρια έλαια τους
στους 100 βαθμούς Κελσίου ή 212 βαθμούς Φαρενάιτ, το κανονικό σημείο
βρασμού του νερού.
7.Κοιτάτε για τον αποστακτήρα.
Μετά από λίγο το απόσταγμα θα πρέπει να αρχίσει να έρχετε μέσω του
ψυκτήρα σας και στον διαχωριστή σας. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι
αρκετά hands-off, αλλά θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεμείνετε από
το νερό σας στον αποστακτήρα. Ανάλογα με τη διάρκεια της διαδικασίας
απόσταξης, ίσως χρειαστεί επίσης να αλλάξετε το νερό στο συμπυκνωτή,
έτσι ώστε η διαδικασία ψύξης να εξακολουθεί να εργάζεται. Ακολουθήστε
τις οδηγίες για το συγκεκριμένο φυτό στο οποίο κάνετε απόσταξη.
8.Φιλτράρετε τη συλλογή ελαίου
(προαιρετικά). Μόλις η απόσταξη σας είναι πλήρης μπορείτε να
φιλτράρετε το λάδι μέσω cheesecloth ή παρόμοια στεγνό βαμβακερό ύφασμα.
Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα είναι ξηρό και καθαρό - υπολείμματα των
απορρυπαντικών, καθώς και ρύποι μπορούν να μολύνουν το έλαιο.
9.Ρίχνουμε το λάδι σε ένα δοχείο για
αποθήκευση. Κάνετε αυτό το συντομότερο δυνατό. Τα περισσότερα
αιθέρια έλαια μπορούν να διατηρούνται επί δύο τουλάχιστον χρόνια, αλλά
ορισμένα έχουν εξαιρετική διάρκεια ζωής στα ράφια. Για να
μεγιστοποιήσετε την ωφέλιμη ζωή του ελαίου σας, κρατήστε το σε ένα
σκούρο γυάλινο μπουκάλι ή δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα. Χρησιμοποιήστε
ένα καθαρό χωνί να χύσει το λάδι στο δοχείο, και βεβαιωθείτε ότι το
δοχείο είναι άψογα καθαρό πριν από την έκχυση ελαίου σε αυτό. Φυλάσσεται
σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
10.Αποφασίστε τι θα κάνετε με το
Ηydrosol. Η διαδικασία της απόσταξης παράγει το αιθέριο έλαιο και
το Hydrosol, ο όρος για το νερό που έχει υποστεί απόσταξη και το οποίο
συλλέγει το διαχωριστικό. Μερικές hydrosols είναι δυνατό να
χρησιμοποιηθούν - ροδόνερο ή νερό λεβάντα, για παράδειγμα. Εάν δεν
θέλετε να αποθηκεύσετε το Hydrosol μπορείτε να το χύνετε ότι απομένει
για την επόμενη παρτίδα ή μπορείτε να το πετάξετε.