Πιθανή ιδιωτικοποίηση της Cyta θα έχει σοβαρές παρενέργειες, κοινωνικές και οικονομικές


Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις σε σχέση με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τη γενικότερη οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας. Παρακολουθούμε, επίσης, με ανησυχία τις δημόσιες συζητήσεις γύρω από τα σενάρια ιδιωτικοποίησης της Cyta  τα οποία προέκυψαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα.
 Η Cyta, στα 51 χρόνια ύπαρξής της, δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας.  Ο ρόλος της είναι και κοινωνικός. Έχει υποχρέωση να προσφέρει καθολική πρόσβαση υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας (κάτι που έχει πολύ μεγάλο κόστος), όπως επίσης και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας.



 Για να μπορεί ένας οργανισμός ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που δραστηριοποιείται σε ένα τομέα που διαρκώς εξελίσσεται, να διευρύνει το φάσμα των υπηρεσιών του, να είναι ενεργός και να υπηρετεί την αποστολή του, πρέπει να προβαίνει σε συνεχείς επενδύσεις, κάτι που η Cyta πράττει με ίδια κεφάλαια. Όχι μόνο δεν απομυζά τα ταμεία του κράτους, αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια, λειτουργεί ως ένας σταθερός αιμοδότης του, προσφέροντας κάθε χρόνο σημαντικά μερίσματα από τα αποθεματικά και τα κέρδη της (100 εκ../χρόνο), όπως επίσης και υπό μορφή φορολογιών. Η Cyta δημιουργεί τα κέρδη της μέσα από τη σωστή διαχείριση και την ανοδική της πορεία και τα επενδύει στην τεχνολογία και γενικότερα στην ανάπτυξη. Παράλληλα, με την πολύπλευρή της προσφορά, βρίσκεται πάντα στο πλευρό της κοινωνίας.


Εκτιμώντας ότι η μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία της Cyta, έχει αποδείξει ότι έχει και την τεχνογνωσία και τη θέληση και τους πόρους να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που επιβάλλει το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η απαίτηση για ταχύρρυθμη ιδιωτικοποίηση με είσοδο στρατηγικού επενδυτή, σημαίνει ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε συνθήκες πλειστηριασμού. Το ευτελές ποσό του 1 δις. που υπολογίζουν να ξεπουλήσουν την Cyta θα μαζευτεί σε 6 χρόνια από τα κέρδη του οργανισμού. Οπότε  μια τέτοια κίνηση δεν παρέχει κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα.



Μια πιθανή  ιδιωτικοποίηση της Cyta θα αυξησεί το κόστος των τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών αφού ο απώτερος σκοπός του στρατηγικού επενδύτη είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος, κάτι που είδαμε σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε.

Την ίδια ώρα θα ανοίξει η όρεξη των τροκανών για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις όπως την ΑΗΚ, Αρχή λυμένων, ΡΙΚ,Το Κρατικό Λαχείο,XAK,Το Ταχυδρομείο, Μουσεία, ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης,  ιδιωτικοποίηση των δρόμων (διόδια στους δρόμους), ιδιωτικοποίηση της παιδείας , ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων,κτηματολόγειου,δημόσεια έργα και ότι άλλο μπορεί να αποφέρει κέρδη στους δανιστές.    

 Πιθανή ιδιωτικοποίηση της Cyta θα έχει πολύ σοβαρές αλυσιδωτές παρενέργειες, κοινωνικές και οικονομικές. Πιο συγκεκριμένα, με την πώληση του Οργανισμού θα χάσουν θέση εργασίας εκατοντάδες Κύπριοι υπάλληλοι οι οποίοι θα αντικατασταθούν από τον στρατηγικό επενδυτή με φτηνό εργατικό προσωπικό από Ασία και Αν. Ευρώπη με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ευρώ να φεύγουν στο εξωτερικό στραγγίζοντας και άλλο την αγορά.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τους κινδύνους που πιθανόν να διατρέξει η ασφάλεια του κράτους, που βρίσκεται σε κατάσταση ημικατοχής, όταν πλέον ένας ιδιώτης θα έχει πρόσβαση στα αρχεία, καθώς και στα διεθνή και τοπικά δίκτυα της Cyta. Ας λάβουμε δε υπόψη ότι το δίχτυο της Εθνικής φρουράς εξαρτάται από τα δίχτυα της Cyta.


Η Cyta, που διαχρονικά έχει αποδείξει, ότι στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό στις δύσκολες στιγμές με ορθολογικές προσεγγίσεις, αντιμετωπίζει τα σοβαρά  οικονομικά  προβλήματα της χώρας. Ενώ  όλες οι ανταγωνιστικές εταιρίες εργοδοτούν κατά κόρον ξένο φτηνό εργατικό η Cyta αποτελεί τη μοναδική Κυπριακή Επιλογή στους καταναλωτές. Ας μη τη ξεπουλήσουμε και αυτή……