ΠΑΦΟΣ ή ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η 13μελής Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, με επτά μέλη διορισμένα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών και έξι από την Κύπρο, καταλήγει σε μια ιστορική απόφαση.

Για την Πάφο και τη Λευκωσία η λήξη της αγωνίας θα επιφέρει ενθουσιασμό στον νικητή και πίκρα στον χαμένο, σηματοδοτώντας τον τερματισμό ενός ενδιαφέροντος «μαραθωνίου», διάρκειας δύο ετών. Ωστόσο, για τον νικητή, αλλά και για όλη την Κύπρο, ο δύσκολος αγώνας μόλις τώρα αρχίζει.

Το χρίσμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτοσκοπός, αλλά ως εφαλτήριο για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα με διάρκεια και ουσία, καθώς «γεννά» τεράστιες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Το κόστος που συνεπάγεται η διοργάνωση, τα οφέλη και οι κίνδυνοι που εμπεριέχει, δεν αφήνουν περιθώρια να θεωρηθεί ως ένα απλό γεγονός περιορισμένης χρονικής εμβέλειας, χωρίς μακροπρόθεσμο όραμα.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΜΟΤΟ. «ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΖΩΝΗ». Η πρόταση της Λευκωσίας συνοψίζεται στο μότο «Convergence Zone (Ζώνη Επικοινωνίας, Δημιουργίας και Αλλαγής): reshaping our future by bridging the buffers between us (αναπλάθουμε το μέλλον μας, γεφυρώνοντας τις νεκρές ζώνες μεταξύ μας)». Πριν από μισό αιώνα, μια Νεκρή Ζώνη χώρισε την πόλη της Λευκωσίας αλλά και την Κύπρο στα δύο. Πλέον, η Νεκρή Ζώνη έγινε τρόπος ζωής, είναι το εμπόδιο και ο φραγμός για αλλαγή και πρόοδο. Η ιδέα της βρίσκεται γύρω μας, στην ερήμωση του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην εγκατάλειψη αλλά κυρίως υπάρχει ανάμεσά μας μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, πλούσιων και φτωχών, ντόπιων και μεταναστών, ανδρών και γυναικών, Μουσουλμάνων και Χριστιανών, ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων.
ΓΙΑΤΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ; Στην ιστοσελίδα του ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι «διεκδικούμε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας γιατί πιστεύουμε έντονα πως σε μια εποχή πολιτιστικής κι οικονομικής στασιμότητας, πολιτικής αποξένωσης και κοινοτικού διαχωρισμού, ο τίτλος αυτός, η τετραετής πορεία προετοιμασίας και οι δώδεκα μήνες υλοποίησης της μεγάλης αυτής διοργάνωσης θα μας δώσουν το έναυσμα και θα δημιουργήσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και την πόλη μας. Το να επιλεγεί η Λευκωσία ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σημαίνει πως για ένα ολόκληρο χρόνο, η πόλη μας, αλλά και το νησί μας, θα είναι το κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ζωής. Θα δοθούν ανεπανάληπτες ευκαιρίες σε ντόπιους καλλιτέχνες, παραγωγούς, τεχνικούς και ακροατήρια, να δημιουργήσουν και να βιώσουν τον πολιτισμό στο μέγιστο δυνατό διεθνές επίπεδο, αλλά και να τον μοιραστούν με ακροατήρια και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο...».
ΟΡΑΜΑ. Μιλώντας στην «Α», οι πολιτιστικές υπηρεσίες του Δημαρχείου Λευκωσίας ανέφεραν ότι «στόχος μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε την αστική ζωή σε όλα τα επίπεδα, ενδυναμώνοντας εκείνους που έχουν το μέλλον στα χέρια τους: το κοινό και ειδικά τη νεολαία. Να δημιουργήσουμε μια δυναμική για πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη, να αναπτύξουμε ένα πολιτιστικό περιβάλλον που να καλλιεργεί, να στηρίζει και να επιβραβεύει τις νέες ιδέες και δράσεις, να ενεργοποιήσουμε τους ντόπιους καλλιτέχνες, να αναπτύξουμε μια ισχυρή διεθνώς αναγνωρισμένη πολιτιστική σκηνή που να στηρίζει και να ενισχύει το τοπικό ταλέντο, να ενισχύσουμε την πολιτιστική μας υποδομή, να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και να ενθαρρύνουμε την επαφή με τους άλλους λαούς, να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους να βγουν έξω και να απολαύσουν τους δημόσιους χώρους, να συνεισφέρουμε στην πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση της Παλιάς Πόλης, να συμβάλουμε στην αναγέννηση των αστικών και φυσικών περιοχών της Λευκωσίας που συνορεύουν με τη Νεκρή Ζώνη, τονώνοντας ακόμη περισσότερο την πορεία προς την αλλαγή και την αστική περηφάνια».
ΠΑΦΟΣ
ΜΟΤΟ. LINKING CONTINENTS, BRIDGING CULTURES. «Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς». Αυτό το δυναμικό «μότο», αποτελεί και το στίγμα της υποψηφιότητας της Πάφου. Εμπνεόμενη από το διαχρονικό της ρόλο ως σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και από τη σύγχρονη πολυπολιτισμική της πραγματικότητα, η Πάφος φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που θα γεφυρώνει την Ανατολή με τη Δύση, ενώνοντας λαούς και πολιτισμούς, αποτελώντας παράλληλα χώρο πολιτιστικής συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης.
ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΦΟΣ; Η Πάφος με θέληση και περηφάνια διεκδικεί να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Γιατί ολόκληρη η πόλη είναι μια κοιτίδα πολιτισμού που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η φύση της αποπνέει μια αρχέγονη ομορφιά, οι άνθρωποί της διατηρούν την αγνότητα και την απλότητά τους, ενώ σε κάθε της γωνιά αναβιώνουν οι πανάρχαιες αξίες και διασώζονται οι λαϊκές παραδόσεις. Με πυρήνα τους ανθρώπους της, αλλά και τη σύγχρονη πολυπολιτισμική της πραγματικότητα, η Πάφος ενεργοποιεί κοινότητες, φορείς και οργανωμένα σύνολα, θέλοντας να καταστήσει όλους τους πολίτες της συμμέτοχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και να διεκδικήσει δυναμικά το μέλλον της στην Ευρώπη.
ΟΡΑΜΑ. Η Πάφος, περήφανη για την υποψηφιότητά της, ενισχύει τη συμμετοχή της δυναμικά με κάθε τρόπο, αναγνωρίζοντας ότι θα αποκομίσει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ίδια και όλο το νησί: Την ανάπτυξη του τουρισμού, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της πόλης, με τη δημιουργία σύγχρονων έργων υποδομής που θα βελτιώσουν την εικόνα και θα αναβαθμίσουν την αισθητική της. Την προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατά τρόπο που όλοι οι πολίτες θα καταστούν συμμέτοχοι στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Την ενίσχυση των δεσμών της με την Ευρώπη. Την καλλιέργεια του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ευρωπαϊκής συνείδησης. Την ενδυνάμωση της εικόνας της στο σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο, γεγονός που θα της προσδώσει μια ευρύτερη αναγνώριση.