Μουρουνέλαιο


Ολοι μας, κάποια στιγμή, δοκιμάσαμε την αποκρουστική γεύση του μουρουνέλαιου..


Σίγουρα πολλοί από εμάς θα θυμούνται το μουρουνέλαιο που μας έδινε η μητέρα ή η γιαγιά μας όταν ήμασταν παιδιά, μαζί με..δάκρυα και μια φέτα πορτοκάλι.. γιατί τότε πίστευαν ότι αυτό ήταν καλό για την υγεία μας..Τα περί βιταμίνης Α και D, ίσως να ήταν υπερβολή να τα γνώριζαν..Ηξεραν όμως οτι θα κάνουμε γερά κόκκαλα και δεν θα..καμπουριάσουμε…
Ο,τι και νάξεραν, το μουρουνέλαιο…υπήρξε μια τραυματική εμπειρία…
Το μουρουνέλαιο είναι ένα ιχθυέλαιο που έχει χρώμα ανοιχτό κίτρινο και εξάγεται από το ΣΥΚΩΤΙ της ΜΟΥΡΟΥΝΑΣ ή άλλων συγγενικών ψαριών όπως ο ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και D οι οποίες καταπολεμούν το ραχιτισμό και συντελούν στην ανάπτυξη του οργανισμού.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μουρουνέλαιο έχει ευεργετικές δράσεις για τις αρθρώσεις.
Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδες υποφέρουν από πόνο και λειτουργικά κινητικά προβλήματα των διαφόρων αρθρώσεων που προσβάλλονται.
 Στις οστεοαρθρίτιδες εκδηλώνεται  φλεγμονή στον χόνδρο των αρθρώσεων με αποτέλεσμα την σταδιακή καταστροφή της άρθρωσης.
Σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυνατόν να υπάρχουν και αισθητικά προβλήματα λόγω της αλλοίωσης των αρθρώσεων όπως για παράδειγμα στα χέρια.
Οι οστεοαρθρίτιδες είναι πού συχνές παθήσεις και η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία. Όμως εκδηλώνονται και σε παιδιά και έφηβους.
Στους ηλικιωμένους η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση της άρθρωσης.
Σε επίπεδο δημόσιας υγείας οι οστεοαρθρίτιδες είναι σημαντική πηγή νοσηρότητας, χρόνιας αναπηρίας και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πηγή θνησιμότητας.
Τα λιπαρά οξέα ΩΜΕΓΑ-3, που είναι τα κύρια συστατικά του μουρουνέλαιου είναι οι δραστικές ουσίες που ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ στις αρθρώσεις που πάσχουν.
Μειώνοντας αποτελεσματικά τη φλεγμονή τα λιπαρά αυτά οξέα σταματούν τη σταδιακή καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων και αποτρέπουν την περαιτέρω εκφυλιστική εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.
Σε πειράματα που έκαναν, βρήκαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που εντοπίζονται στους χόνδρους των αρθρώσεων έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν τη δράση των ενζύμων που εκκρίνονται στις οστεοαρθρίτιδες και τα οποία προκαλούν τις βλάβες στους χόνδρους.
Ένα από τα ένζυμα τα οποία προκαλούν πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις είναι η Cyclooxygenase-2, η οποία βοηθά στη βιοσύνθεση χημικών ουσιών που δημιουργούν φλεγμονή.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέαπου περιέχονται μέσα στο μουρουνέλαιο έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν τη δράση αυτού του ενζύμου.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι φαρμακευτικές βιομηχανίες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για την ανάπτυξη και δημιουργία φαρμάκων που έχουν την ικανότητα ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΝ τη δράση της
Cyclooxygenase-2.
Μάλιστα σήμερα, η λήψη του μουρουνέλαιου είναι ευκολότερη, επειδή τώρα υπάρχει σε κάψουλες και είναι πιο ευχάριστο να το πάρει κάποιος σε σχέση με το σκεύασμα που υπήρχε παλαιότερα και είχε δυσάρεστη γεύση.
Απλά, το μουρουνέλαιο το παίρνουμε για 1-2 μήνες το χρόνο, και ιδιαίτερα τους χειμερινούς.Ολον τον άλλο καιρό, δεν…αποχωριζόμαστε το ιχθυέλαιό μας..
( χωρίς τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, που σε μακρά λήψη, στη χώρα μας, είναι ηπατοτοξικές…)