ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ στην Λευκωσία να είναι ΚΑΝ μέσα στην διαδικασία για επιλογή της κυπριακής πόλης που θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017



Ο θεσμός της Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι ένας σημαντικός πλέον θεσμός εμπνευσμένος από την αείμνηστη και μεγάλη ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη.
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου στη διάρκεια του οποίου, της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη. Αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν χρησιμοποιήσει την χρονιά Πολιτιστικής Πόλης για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση, και κατ’ επέκταση την εικόνα τους στο διεθνή χώρο.
Η έννοια της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πόλης συνελήφθη ως ένας τρόπος αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Από τότε, η πρωτοβουλία έχει καταστεί όλο και περισσότερο επιτυχής μεταξύ των Ευρωπαίων κατοίκων και έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες που προσελκύει.
Η Κύπρος θα μοιραστεί τον τίτλο με μια πόλη της Δανίας, η οποία θα ανακηρυχτεί, όπως και η πόλη της Κύπρου περί τα τέλη του 2012.
Υποψήφιες πόλεις της Κύπρου είναι η Πάφος, η Λεμεσός και η Λευκωσία
Γιατί ΌΧΙ η Λευκωσία
Η Λευκωσία ανακοίνωσε τελευταία την πρόθεση της να διεκδικήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε η δήμαρχος της, στην παρουσία μάλιστα των δημάρχων της μείζονος Λευκωσίας και του δήμου Λάρνακας.  (δεν γνωρίζουμε τους λόγους που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του δήμου Λευκωσίας οι προαναφερθέντες δήμοι και με ποια συγκριτικά κριτήρια έναντι των άλλων δύο υποψήφιων πόλεων).
Πάμε να δούμε όμως τους λόγους που πιστεύω πως ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ στην Λευκωσία να είναι ΚΑΝ μέσα στην διαδικασία για επιλογή της κυπριακής πόλης που θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017. Απορώ με το θράσος της κα. Μαύρου αλλά και των συνεργατών της εκεί στο δημαρχείο, που έχουν ομαδικά ξεφύγει και υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών.
Συγκεκριμένα:
1.Αρχικά ο κακός προγραμματισμός και οι τεράστιες αδυναμίες που έχει ο δήμος όσο αφορά τον τομέα προγραμματισμού και παρακολούθησης των διαδικασιών που αφορούν θέματα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην κατάρρευση της στέγης του νέο ανακαινισθέντος δημοτικού θεάτρου της πόλης (το οποίο και στοίχισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ) και που εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είναι παροπλισμένο – ανεκμετάλλευτο διότι ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε σε όλες τις παραμέτρους (αποτελεσματική παρακολούθηση αναπτυξιακών έργων από εμπειρογνώμονες του δήμου κατά την διάρκεια ανακαίνισης του θεάτρου) μπαίνοντας έτσι σε χρονοβόρες δικαστικές και νομικές διαδικασίες εναντίων των αρμόδιων φορέων με αβέβαιο δικαστικό αποτέλεσμα…
2.Το γεγονός ότι ο ίδιος ο δήμος δεν σέβεται και δεν προωθεί αποτελεσματικά την συντήρηση – προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Eίναι γεγονός ότι το νέο δημοτικό μέγαρο της πόλης θα γίνει πάνω σε αρχαιολογικό οικισμό. Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση ανέγερσης της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων. Επομένως βλέπουμε μια μανία και ένα οργασμό αλλοίωσης και παρέμβασης στην πολιτιστική μας ταυτότητα και κληρονομιά.
3. Έργα ανάπλασης ’’πλατείας’’ Ελευθερίας
Καταρχήν όσο αφορά τα τείχη της Λευκωσίας, είμαι σίγουρος πως συμφωνούμε όλοι, πως είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο – μνημείο  που αφορά την οχύρωση της Λευκωσίας, το οποίο έγινε πριν από 5  ολόκληρους αιώνες και είναι η αρχή των αστεροειδών οχυρωματικών πόλεων στον πλανήτη μας.  Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι μετά από την δημιουργία αυτού του οχυρωματικού μοναδικού αρχιτεκτονικού έργου στην Λευκωσία έγιναν παρόμοια έργα και σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Επομένως αρχικά αντιλαμβανόμαστε την σημαντική πολιτιστική – ιστορική σημασία ολόκληρου του οχυρωματικού έργου, το οποίο είναι ΕΝΙΑΙΟ και ΑΔΙΕΡΑΙΤΟ! Αναπόσπαστο μέρος αυτού του μοναδικού μνημείου είναι και η τάφρος η οποία το πλαισιώνει.
Σίγουρα υπάρχουν δυο σχολές σκέψης. Η μία είναι αυτή που λέει πως μπορεί να γίνει συνύπαρξη του παλιού με του νέου και μια άλλη η οποία με εκφράζει ΑΠΟΛΥΤΑ, αυτή που λέει πως όλα τα μνημεία είναι ΕΝΙΑΙΑ και ΑΔΙΕΡΑΙΤΑ και θα πρέπει αφού είναι ο πολιτιστικός μας πλούτος αλλά και η ιστορία μας να τα συντηρούμε, να τα αναδυκνείουμε και να τα προβάλλουμε με σεβασμό και σεμνότητα.
Έχοντας αυτά στο μυαλό παραθέτω τα ακόλουθα:
-Γνωρίζετε πως η αρχιτέκτονας του έργου (ανάπλασης της ‘’πλατείας’’)ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ και έβγαλε τα σχετικά σχέδια από φωτογραφίες που είχε δει ;
-Γνωρίζετε πως το 2006 η κοστολογήσει του έργου ήταν 6 εκατομμύρια και τώρα έφτασε τα 11 σε μια περίοδο που τα οικονομικά της Κύπρου είναι σε κακό χάλι;;
-Γνωρίζετε ότι μέσα στους όρους προσφορών του έργου καταστρατηγήθηκαν μια σειρά διεθνών κανονισμών που αφορούν τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς;
-Γνωρίζετε πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ έγκριση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου;
-Γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μπροστά και πάνω σε ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου μνημείου και μέσα στην τάφρο η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μνημείου;  Σκεφτείτε σε περίπτωση σεισμού τι δύναμη θα συσσωρευτεί στην συνένωση του παλιού μνημείου και του νέου κτίσματος. Αλλά και την αισθητική οπτική παρέμβαση  με τόνους τσιμέντου με όλα τα συνεπακόλουθα π.χ. θερμότητα το καλοκαίρι κ.α.
-Γνωρίζετε  ότι θα πρέπει η ανάπτυξη μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά και σε μια συγκεκριμένη ακτίνα περιμετρικά του ιστορικού κέντρου να έχει μια συνέπεια όσο αφορά στον όγκο αλλά και στο ύψος των κτιρίων που αναπτύσσονται, για να μην χαλά με αυτόν τον τρόπο η ισορροπία των μεγεθών. Και αυτό έχει καταστρατηγηθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας…
-Γνωρίζετε ότι η λεγόμενη ‘’πλατεία’’ Ελευθερίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΠΛΑΤΕΙΑ αλλά ένα προγεφύρωμα συνένωσης της παλιάς πόλης με την νέα που και αυτό αλλοίωσε το αρχαίο μνημείο σε μεγάλο βαθμό;
4.Συγκριτικά η Λευκωσία ΔΕΝ έχει αρκετές τουριστικές υποδομές (σε σχέση με την Πάφο και την Λεμεσό) φιλοξενίας μεγάλου όγκου ξένων επισκεπτών για ένα τόσο μεγάλο πανευρωπαϊκό γεγονός.
5.Το έντονο και μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Λευκωσία που αν κρίνει κανείς από τις προγραμματισμένες αναπτύξεις των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, ενισχύεται περισσότερο, αφού κανένα μέτρο προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης δεν προωθείται.
6.Συγκριτικά η Λευκωσία ΔΕΝ έχει αεροδρόμιο (όπως για παράδειγμα η Πάφος που της δίνει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των δύο ανταγωνιστών της) για την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση των ξένων επισκεπτών αλλά και για την αναχώρηση τους.
Οι δύσκολοι οικονομικά καιροί που διανύει ολόκληρη η ανθρωπότητα απαιτούν σημαντικές περικοπές σε οποιοδήποτε προϋπολογισμό. Επομένως για να είμαστε και ανταγωνιστικοί έναντι της Δανίας θα πρέπει και οι τιμές μας να είναι προσαρμοσμένες ανάλογα, την στιγμή που η Κύπρος υστερεί σημαντικά σε υποδομές σύνδεσης των πόλεων με μέσα μαζικής μεταφοράς (εκτός από τα λεωφορεία που έγιναν πρόσφατα κάποια βήματα ανάπτυξης).
7.Σημαντικό στοιχείο είναι το ότι η Λευκωσία θα είναι η πρωτεύουσα όλης της Ευρώπης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αφού η Κυπριακή Δημοκρατία θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως ας γίνει μια υποχώρηση αλληλεγγύης από την Λευκωσία για ενίσχυση και της Πάφου για παράδειγμα που κατάντησε ο φτωχός συγγενείς, που οι πολίτες της βιώνουν έντονα στο πετσί τους τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και χρειάζονται πάση θυσία τέτοιου είδους γεγονότα για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πολίτες της Λευκωσίας στην πλειοψηφία τους είναι δημόσιοι υπάλληλοι γεγονός που τους θέτει σε πολύ πιο καλύτερη μοίρα.
8. Σκουπιδότοπος κατάντησαν αρχαιότητες στην καρδια της ”ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ” Λευκωσίας

http://www.mavroprovato.com